Yazılım öğrenmek geçtiğimiz son birkaç yıl öncesi için biraz zorlu olsa da, artık teknolojideki AI yapay zeka sistemleri dahil birçok yeni gelişmeyle birlikte oldukça kolaylaşmıştır. Artık her şey internet ve teknoloji vasıtasıyla yapılmaya başlandığı için, temel düzeyde dahi olsa bilgisayar kullanmayı bilen herkesin yazılım dilleri konusunda az da olsa bilgi birikimi olması yararlı olacaktır.
Bu durumda insanlar internet ortamında sık sık “Yazılım öğrenmek için ne yapılabilir?“, “Kolay yazılım öğrenme yolları neler?” benzeri araştırmalar yapmakta; hızlı ve basit bir şekilde yazılım dillerine giriş yapmak istemektedir. Bundan önce, en çok kullanılan yazılım dillerinden ve bazı yazılım dillerinin ne işe yaradıklarından bahsetmek yararlı olacaktır.
Yazılım Öğrenmek İsteyenler İçin En İyi Yazılım Dilleri Neler? Hangi Yazılım Dili, Ne İşe Yarar?
Yazılım ve programlama dillerinin birbirinden farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin basit bir web sayfası tasarımı için çoğu durumda HTML ve CSS kullanılırken, kapsamlı web sayfaları için Javascript, PHP ve benzerleri tercih edilebilmektedir. Eğer bu konuda bilgi birikiminiz bulunmuyorsa, öncelikle en iyi olarak görülen birkaç yazılım dilinden ve kısaca ne olduklarından bahsedebiliriz. En iyi 7 yazılım dili, çeşitli kaynaklarda bulunan verilere göre şu şekilde sıralanmıştır;
- Python,
- C,
- C#,
- C++
- Java,
- Javascript,
- Visual Basic.
En çok kullanılan ve aynı zamanda en iyi olarak görülen 7 yazılım dili bu şekildedir. Yazılım dillerinin ne işe yaradığını ve hangi yazılım dilinin, hangi alanda kullanıldığını merak edenler için birkaç yazılım dili ve kullanıldığı alanlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir.
C ne işe yarar?
C, orta seviye yazılım ve programlama grubunda yer almaktadır. Genellikle masaüstü uygulama geliştirme, veri tabanı sistemleri, oyun geliştirme gibi işlemlerde tercih edilmektedir.
C# ne işe yarar?
Bu dil, Microsoft tarafından geliştirilmiş yazılım dillerinden biridir. C# ve C++ ile birlikte etkileşimli kullanılmaktadır. Bu yazılım diliyle mobil ve masaüstü uygulama, web sitesi, oyunlar gibi amaçlar için kullanılabilmektedir.
Python ne işe yarar?
Python ise birçok kütüphaneye sahip olması sebebiyle birçok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Kolay, anlaşılır yazılım dilleri arasındadır. Bu dil, genelde web uygulamaları, siber güvenlik, yapay zeka gibi alanlarda tercih edilir.
Javascript ne işe yarar?
Javascript, web sitelerinin %97’sinden fazlasında çeşitli hareketler ve etkileşimler için kullanılmaktadır. Bu dil ile web sayfalarına çeşitli etkileşimler, hareketler eklenebilir, web uygulamaları oluşturulabilir veya oyunlar geliştirilebilir.
Bu 4 dil dışında, birbirinden farklı birçok yazılım dili bulunmaktadır. Güvenilir kaynaklarda yapılan istatistiklere göre yazılım öğrenmek isteyenlerin ilk durağı genelde Python olmaktadır. Python, öğrenilmesi en kolay yazılım dillerinden biri olarak görülmekte ve bu nedenle çok sık tercih edilmektedir. İyi ve profesyonel bir yazılımcı olmak üzere yola çıkmış kişilere C, Python, C#, C++ ve Javascript dillerine öncelik verilmesi önerilmektedir. Peki, yazılım öğrenmek için yöntemler neler? Kolay bir şekilde programlama öğrenmek için neler yapılabilir?
Yazılım Öğrenmek İsteyenler İçin Kolay Yöntemler (2024)
Yazılım öğrenmek isteyenlerin faydalanabileceği birçok platform ve kurs bulunmaktadır. Bu kurslara ve platformlara katılım sağlamak, öğrenme sürecinde aynı zamanda çeşitli uygulamalar gerçekleştirerek bilgileri pekiştirmek programlama öğrenme sürecini kolaylaştıracaktır.
Programlama dilleri öğrenmeye başlamadan önce, işinize yarayabilecek çeşitli kod editörlerinden birini bilgisayarınıza kurmanız sizin için faydalıdır. Örnek olarak en iyi ve en hafif kod editörlerinden Visual Studio Code‘u tercih edebilirsiniz. Bağlantıya tıkladığınız zaman açılan sayfada güvenli bir şekilde Visual Studio editörünü indirmeniz mümkün hale gelir. Yazılım öğrenmek için şunları yapabilirsiniz;
- Kurslara katılmak; Kendinizi yazılım alanında geliştirmek için, ders almanız gerekir. Eğitim görebileceğiniz ücretli olan Udemy gibi online kurs programlarının yanı sıra ücretsiz kaynaklara göz atabilirsiniz. Örneğin YouTube üzerinde, yazılım dilleri için ücretsiz bir şekilde eğitim serisi videoları yayınlayan birçok kanal bulunmaktadır.
- Yapay zekayı kullanmak; AI yapay zeka sistemlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlandığından, yazının en başında bahsetmiştik. Yazılım öğrenmek isteyenler, ChatGPT ücretsiz yapay zeka sistemine internet ortamından ulaşabilir ve ona örneğin “Bana adım adım Python öğretebilir misin? Bunu yaparken, bana Python konusunda örnekler de göstermeni istiyorum.” şeklinde komut vererek yazılım öğrenmeye başlayabilirler.
- Çeşitli projeleri incelemek; İnternet ortamında ücretsiz olarak paylaşılan birçok proje bulunmaktadır. Örneğin Javascript’i daha iyi anlamak için ücretsiz paylaşılan Javascript tasarımlarını, projelerini veya kod bloklarını bilgisayarınıza indirerek editör üzerinde inceleyebilir, internetten ilgili yazılım dili bileşenlerini araştırarak üzerinde çeşitli değişiklikler yapıp kendinizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz.